Hoe kom ik aan en van boord?

In de regel zijn wij zondagavond of maandagmorgen op het internaat in Zwolle om onze kinderen weg te brengen. Vrijdag gaan we weer richting Zwolle om ze op te halen. Een goede mogelijkheid is bijvoorbeeld om naar Zwolle te komen waar wij u dan meenemen naar boord. En we u vrijdag weer meenemen naar Zwolle. Ook kunt u eventueel met het openbaar vervoer naar het schip komen, maar dit is vaak wat lastiger en afhankelijk van de positie van het schip.

Kunnen we eventueel ook van boord af doordeweeks?

Dat ligt maar net aan de situatie. Soms liggen we in havens waar het vanwege veiligheidsvoorschriften niet zomaar toegestaan is om de wal op te gaan. En soms zijn we hele dagen aan het varen waardoor het ook niet zo eenvoudig is om eraf te gaan. Mocht er tijd en gelegenheid zijn, dan is het altijd mogelijk om even de wal op te gaan of de omgeving bijvoorbeeld per fiets te bekijken.

Kunnen we ook wat doen aan boord?

In principe moet u ervan uitgaan dat u uzelf moet vermaken aan boord. Varen op een binnenvaartschip leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld het lezen van boeken of bijvoorbeeld studeren. We raden u dan ook aan om hier zelf in zorg te dragen zodat u aan boord ook wat om handen heeft.

Is er geluidsoverlast aan boord?

Overdag draait er een stroomgenerator in machinekamer onder de voorwoning. Deze hoort u goed in de woning. ‘s Nachts staat deze motor stil.

Zijn er buiten het tweepersoonsbed ook nog andere slaapmogelijkheden in de voorwoning?

Ja, er staat een slaapbank in het zitgedeelte van de woning.

Hoe lang wordt er gevaren en wordt er ook ’s nachts gevaren?

In de regel varen wij gemiddeld 16 uur per dag. Incidenteel gebeurt het dat er ook ’s nachts werkzaamheden verricht worden zoals laden of lossen. Ook gebeurt het wel eens dat er vanwege omstandigheden langer doorgevaren moet worden. Dit kan ook in de voorwoning onrust of rumoer met zich mee brengen.

Kunnen we van te voren weten waar wij in onze geboekte week heen gaan varen?

Nee. We opereren in de spotmarkt wat in de praktijk betekend dat wij zelf vaak niet weten waar wij de andere week naar toe gaan. Ook is het voor ons aan het begin van de week vaak niet duidelijk waar wij de week zullen eindigen. Dit is onderdeel van ons beroep en dat heeft een bepaalde charme al kan het ook wel eens vervelend zijn. Wij kunnen u dus op voorhand ook geen mooie routes garanderen of een volledig aantal vaardagen. Het kan dus zo zijn dat er ook wachtdagen in uw vaarweek plaatsvinden. Het schip vaart zoals het vaart, en onze gasten varen mee. Wij hebben hier zelf maar beperkt invloed op.

Zijn er bepaalde regels aan boord?

Ja, we hebben een aantal regels aan boord ter wille van uw veiligheid. Zo vragen wij u aan dek een reddingsvest te dragen. Dit is een hesje die zichzelf opblaast als u onverhoopt te water raakt. Ook mag u bijvoorbeeld bij het laden en lossen niet in de gangboorden lopen en is het niet toegestaan om werkzaamheden aan dek te verrichten. Ook willen we graag dat u zich in het donker via de interne telefoonverbinding even meld voordat u naar de stuurhut komt. In de voorwoning hangen de regels zodat u daar ook kunt zien wat wel of niet toegestaan is.

Mogen er ook kinderen mee?

Wij vinden ons vaarbotel minder geschikt voor kinderen. Zelf hebben wij wel kinderen, maar die zijn grootgebracht op een schip en van jongs af gewend aan de (on)mogelijkheden aan boord. Daarom hebben wij als gasten liever alleen volwassenen.

Is Vaarbotel een commerciële onderneming?

Nee. De winst die gemaakt wordt met deze meevaar mogelijkheid komt ten goede aan Compassion via de Muskathlon waar Florianne aan mee gaat doen in 2015. Zij gaat hiervoor in Uganda 120 kilometer fietsten, Dus naast de unieke ervaring van het meevaren, steunt u ook het goede doel. Lees op de Muskathlon site de persoonlijke beweegredenen van Florianne om hier aan mee te doen